Samenvatting Spanje - Frankrijk 2-1 (EURO2024, halve finale)

Spanje heeft dinsdag in een spektakelstuk de finale van het EK voetbal bereikt. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente versloeg Frankrijk met 2-1 dankzij een prachtige goal van Lamine Yamal. In de finale treft Spanje mogelijk Nederland.

Vroege voorsprong voor Frankrijk

Frankrijk kwam al na negen minuten op voorsprong in de Allianz Arena in München. Randal Kolo Muani kopte raak uit een perfecte voorzet van Kylian Mbappé. Dit was de eerste Franse EK-goal uit open spel, na maar liefst 87 doelpogingen in eerdere wedstrijden.

Schitterende gelijkmaker van Yamal

De pas zestienjarige Lamine Yamal zorgde in de 21e minuut op fraaie wijze voor de gelijkmaker. Hij krulde de bal vanaf zo'n 20 meter prachtig via de paal in de linkerbovenhoek. Met zijn doelpunt werd Yamal de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK, met 16 jaar en 362 dagen.

Spanje komt op voorsprong

Vier minuten na de gelijkmaker zette Dani Olmo Spanje op voorsprong. Hij pikte een weggekopte bal op, kapte zijn tegenstander uit en schoot via Jules Koundé raak. Frankrijk bleef jagen op de gelijkmaker, maar voor rust leidde dat niet tot grote kansen.

Frankrijk dicht bij gelijkmaker

In de tweede helft bleef de wedstrijd levendig. Frankrijk kwam na een uur spelen dicht bij de 2-2 via Ousmane Dembélé, maar doelman Unai Simón redde geweldig. Bondscoach Didier Deschamps wisselde daarna Kolo Muani, N'Golo Kanté en Adrien Rabiot voor Antoine Griezmann, Bradley Barcola en Eduardo Camavinga.

Spannende slotfase

Het spel golfde op en neer en negen minuten voor tijd was Spanje bijna dichtbij de 3-1. Een afstandsschot van Yamal ging net over het doel. Aan de andere kant kreeg Mbappé een kans, maar hij schoot hoog over. Uiteindelijk hield Spanje stand en bereikte zo na twaalf jaar weer een EK-finale.

Mogelijke finale tegen Nederland

Spanje speelt zondag in de EK-finale in Berlijn. Het Nederlands elftal moet woensdag afrekenen met Engeland om de andere finaleplaats te bemachtigen. Die halve finale begint om 21.00 uur in Dortmund.

Wat zijn de sterkte- en zwaktepunten van Spanje?

Sterke punten

• Aanvallende kracht: Spanje heeft laten zien gevaarlijk te zijn in de aanval, met snelle en effectieve spelers zoals Yamal en Olmo.
  • Mentale weerbaarheid: Ondanks een vroege achterstand raakte Spanje niet van slag en kwam snel terug in de wedstrijd.

Zwakke punten

• Verdediging onder druk: Frankrijk had verschillende kansen om te scoren, wat aangeeft dat de Spaanse verdediging onder druk kwetsbaar kan zijn.
  • Afhankelijkheid van jonge spelers: Jonge talenten zoals Yamal spelen een cruciale rol, wat zowel een kracht als een risico kan zijn.

Hoe bereidt Nederland zich voor op de halve finale?

Nederland speelt woensdag de halve finale tegen Engeland. Hier zijn enkele voorbereidingsstappen van het Nederlands elftal:

• Tactische training: Het team werkt aan specifieke strategieën om de Engelse aanval af te stoppen en zelf kansen te creëren.
  • Herstel en rust: Na een intensief toernooi ligt de focus ook op voldoende rust en herstel voor de spelers.
  • Analyse van Engeland: Het Nederlands elftal bestudeert de speelstijl en sterke punten van Engeland om zich optimaal voor te bereiden.

Samenvattend

Spanje heeft zich met een indrukwekkende prestatie verzekerd van een plek in de finale van het EK. Met een mix van jong talent en ervaren spelers zijn ze klaar voor de strijd om de Europese titel. Nu is het afwachten wie hun tegenstander wordt: Nederland of Engeland?

Tags: EK , Samenvattingen