Samenvatting Spanje - Engeland 2-1 (Finale EURO2024)

Spanje is opnieuw de koning van het Europese voetbal. Twaalf jaar na hun laatste triomf hebben de Spanjaarden hun vierde Europese kampioenschap binnengesleept met een 2-1 overwinning op Engeland. Geen enkel land heeft vaker de Europese titel gewonnen.

In het Olympiastadion van Berlijn begon de finale stroef, maar in de tweede helft brak Nico Williams de wedstrijd open. Hoewel Cole Palmer de gelijkmaker maakte voor Engeland, besliste Mikel Oyarzabal vier minuten voor tijd de wedstrijd.

Perfect EK voor Spanje

Spanje begon vol vertrouwen aan de finale na een vlekkeloze reeks van zes overwinningen in Duitsland. Vanaf de start was de ploeg van bondscoach Luis de la Fuente gretiger dan de Engelsen. Vooral linksbuiten Nico Williams, een van de uitblinkers van het toernooi, zorgde voor veel dreiging.

De Engelse coach Gareth Southgate had zijn defensie echter goed voorbereid. Rechtsback Kyle Walker kreeg hulp van Declan Rice en John Stones om Williams af te stoppen. In balbezit vormde Walker samen met Bukayo Saka de gevaarlijkste tandem, maar dit leverde weinig op.

Kansen en tegenslagen

Grote kansen bleven lange tijd uit. Op het middenveld hielden beide teams elkaar stevig in de greep, waardoor Jude Bellingham, Phil Foden en spits Harry Kane nauwelijks in het spel voorkwamen door het sterke Spaanse blok.

Net voor rust kregen de Engelse fans een opleving. Een vrije trap van Rice werd bijna door Foden benut, maar doelman Unai Simón voorkwam een Engels doelpunt. Spanje kreeg echter ook slecht nieuws: aanvoerder Rodri raakte geblesseerd en kon niet verder.

Jeugdige helden en beslissende invallers

Lamine Yamal, die voor rust onzichtbaar was, brak de wedstrijd kort na de hervatting open. De net 17-jarige dribbelde langs drie Engelse verdedigers en gaf een perfecte assist op Williams voor de 1-0.

Spanje bleef drukken en was dicht bij een tweede doelpunt. Dani Olmo schoot net naast en John Stones redde Engeland door een schot van Álvaro Morata van de lijn te halen.

Southgate's laatste poging

Southgate probeerde het tij te keren met wissels. Ollie Watkins verving na een uur Harry Kane, maar het was invaller Cole Palmer die echt het verschil maakte. Na een splijtende dribbel van Saka, wist Bellingham Palmer perfect te bedienen voor de gelijkmaker.

Laatste minuten beslissend

De la Fuente bracht zijn eigen joker, Oyarzabal, die vier minuten voor tijd perfect getimed achter de Engelse defensie opdook en de winnende goal maakte. Ook Unai Simón en Dani Olmo waren cruciaal met beslissende reddingen in de blessuretijd.

Spanje wint, Engeland treurt

De Engelse spelers bleven gefrustreerd achter, terwijl de Spanjaarden hun overtuigende en vermakelijke EK bekroonden met de titel. Na 1964, 2008 en 2012 is Spanje nu ook in 2024 de beste van Europa.

Wat maakte dit Spaanse team zo sterk?

Spanje liet vanaf het begin van het toernooi zien dat ze een hecht team waren. Met zes overwinningen op rij kwam het team vol vertrouwen de finale in. Hun spel was georganiseerd en elke speler wist precies wat er van hem werd verwacht. De la Fuente's strategieën werkten perfect en elke wedstrijd werd met overtuiging gespeeld.

Welke spelers waren het meest beslissend?

Nico Williams en Lamine Yamal waren de uitblinkers in de finale, maar ook spelers zoals Dani Olmo en Unai Simón speelden cruciale rollen. Oyarzabal's doelpunt in de laatste minuten was doorslaggevend, maar zonder de collectieve inspanning van het hele team had Spanje deze titel niet gewonnen.