Samenvatting NEC - AZ 0-3 (alle goals)

NEC heeft na de teleurstelling van de verloren bekerfinale tegen Feyenoord (0-1) een nieuwe tegenslag moeten incasseren in hun jacht op Europees voetbal. De ploeg, die op de zesde plaats in de ranglijst stond, kon bij een overwinning thuis tegen AZ de vijfde plaats van Ajax overnemen, maar verloor met 3-0 van de Alkmaarders.

AZ zeker van vierde plaats en groepsfase Europa League

Door deze overwinning is AZ vrijwel zeker van de vierde plaats, wat recht geeft op de groepsfase van de Europa League. Ajax zou theoretisch nog kunnen opklimmen, maar heeft een aanzienlijk slechter doelsaldo.

NEC zette al vroeg in de wedstrijd de teleurstelling van de bekerfinale van zich af en dwong AZ-doelman Mathew Ryan al na tien seconden tot ingrijpen via Tjaronn Chery. Echter, na dit vroege offensief van NEC, was er lange tijd weinig actie te bespeuren.

AZ kwam echter op voorsprong door een ongelukkig moment van NEC. Een pass van Vangelis Pavlidis belandde via de voet van NEC-speler Mees Hoedemakers voor de voeten van Dani de Wit, die de kans benutte: 0-1.

Blessure PSV-target Philippe Sandler

Het geluk bleef niet aan de zijde van NEC, aangezien Philippe Sandler - in de belangstelling van PSV -  halverwege de eerste helft geblesseerd het veld moest verlaten. Na de openingstreffer was er weinig gevaar voor beide doelen. De enige kans was voor Kodai Sano, die echter verzuimde te scoren.

Pavlidis gelijk met AZ-legende Kees Kist op topscorerslijst

In de tweede helft zette NEC aan, maar het was AZ dat opnieuw effectief was. Een voorzet van Mees de Wit werd door Pavlidis verzilverd: 0-2. Pavlidis' 27e doelpunt van het seizoen bracht hem naast AZ-legende Kees Kist op de topscorerslijst.

NEC probeerde de achterstand te verkleinen, maar slaagde er niet in om de Alkmaarder defensie te doorbreken. Integendeel, AZ maakte in de blessuretijd het af met een doelpunt van invaller Ernest Poku, waardoor de eindstand 0-3 werd.

Met deze overwinning staat AZ nu op vijf punten achterstand van nummer drie FC Twente, in afwachting van hun confrontatie volgende week. De derde plaats geeft recht op een ticket voor de voorronde van de Champions League.

Tags: AZ , ESPN , Goals , NEC , Samenvattingen