Samenvatting AZ - RKC Waalwijk 3-2 (alle goals)

AZ heeft op zaterdagavond hun eigen supporters verrast met een indrukwekkende comeback in de Eredivisie. Ondanks een 0-2 achterstand tegen RKC, slaagden de Alkmaarders erin om het tij volledig te keren in de tweede helft. Na een intense strijd van negentig minuten stond de eindstand op het scorebord: 3-2 in het voordeel van AZ.

AZ vierde op de ranglijst

De overwinning betekent dat AZ de kloof met de derde plaats, ingenomen door FC Twente, verkleint tot vijf punten. Echter, FC Twente zou de volgende dag nog tegen Ajax spelen.

Voor RKC zal de nederlaag extra pijnlijk zijn, vooral omdat concurrent Excelsior de dag ervoor wist te winnen. Hierdoor bevinden de Waalwijkers zich nu op de zestiende plaats. Voor AZ was het van groot belang om weer eens te zegevieren, na twee zware nederlagen in voorgaande Eredivisie wedstrijden (5-0 tegen Heracles Almelo en 5-1 tegen PSV). Het team werd aangemoedigd door een volledig gevuld AFAS Stadion, waar het publiek genoot van de avondzon en de sfeer.

Debuut Dave Kwakman - zoon van Kees Kwakman - bij AZ

Een opvallende speler in de startopstelling was de 19-jarige Dave Kwakman, een veelbelovend talent uit de AZ-opleiding, die zijn basisdebuut maakte in de Eredivisie. Hij verving Jordy Clasie, die geblesseerd was geraakt tijdens de warming-up.

RKC nam al vroeg in de wedstrijd een voorsprong door een doelpunt van David Min na een voorzet van Mats Seuntjens. Ondanks deze tegenslag bleef AZ geduldig en zocht het continu de aanval. Vangelis Pavlidis raakte de paal en Dani de Wit kwam ook dichtbij een doelpunt, maar RKC-keeper Etienne Vaessen hield stand.

Vlak voor rust vergrootte Min de voorsprong voor RKC met een prachtige goal vanuit de middencirkel. Na de rust was het duidelijk dat RKC verdedigend ging spelen om de voorsprong vast te houden, terwijl AZ op zoek ging naar doelpunten om de wedstrijd te keren.

Na 65 minuten kwam AZ terug in de wedstrijd met een prachtig doelpunt van Yuki Sugawara. Tien minuten later zorgde Ibrahim Sadiq voor de gelijkmaker met een schot van afstand. En binnen een minuut na de gelijkmaker zette Tiago Dantas met een slimme pass Vangelis Pavlidis vrij voor het doel, die koelbloedig de winnende treffer scoorde.

Pavlidis bovenaan topscorerslijst Eredivisie

Dit doelpunt betekende de 26e goal van het seizoen voor Pavlidis, waarmee hij samen met Luuk de Jong bovenaan de topscorerslijst staat. Maar nog belangrijker was dat het AZ eindelijk weer een overwinning opleverde, met veel vreugde en opluchting bij spelers en fans tot gevolg.

Scoreverloop AZ-RKC Waalwijk

AZ-RKC 3-2 (0-2). 3. Min 0-1, 42. Min 0-2, 66. Sugawara 1-2, 76. Sadiq. 78. Pavlidis 3-2