Samenvatting Ajax - FC Twente 2-1 (alle goals)

Ajax boekte zondag een indrukwekkende 2-1 overwinning op FC Twente in de Eredivisie te midden van een periode van onrust. Na een teleurstellende eerste helft wisten Brian Brobbey en Steven Bergwijn (vanaf de strafschopstip) Ajax naar een 2-1 zege te leiden.

Ajax vijde plaats in de Eredivisie

Met deze overwinning klom Ajax - althans voorlopig - naar de vijfde plaats in de Eredivisie. NEC zou later op de avond tegen PEC Zwolle spelen. FC Twente lijkt de tweede plaats nu definitief te kunnen vergeten, met een achterstand van twaalf punten op Feyenoord.

In de aanloop naar deze wedstrijd, een week na de pijnlijke 6-0 nederlaag tegen Feyenoord, moest Ajax, voorafgaand de nummer zes in de competitie, zich meten met de nummer drie. "Vorige week was verschrikkelijk voor iedereen die van Ajax houdt," merkte Bergwijn op. "Het is geweldig om hier te winnen."

Niet alleen op het veld, maar ook op de tribunes, was er veel aandacht. De geschorste algemeen directeur, Alex Kroes, keek toe vanuit de tribunes.

Spandoeken in Arena: steun voor Kroes, vertrek Van Praag geëist

Opvallend waren de spandoeken op de tribunes, waar de harde kern van Ajax zijn steun betuigde aan Kroes en het vertrek eiste van Michael van Praag, de voorzitter van de raad van commissarissen. Eerder op de dag kondigden drie commissarissen, met uitzondering van Van Praag, hun vertrek aan.

In deze gespannen sfeer moest Ajax een prestatie leveren in de Johan Cruijff Arena. De eerste kans was voor Ajax via Bergwijn, maar zijn poging werd gestopt door keeper Lars Unnerstall. Dit was tevens de enige kans voor Ajax in de eerste helft.

'Van Praag, neem je rotzooi mee'

Twente opende de score Ricky van Wolfswinkel bracht FC Twente in de 31e minuut op voorsprong met een kopbal, na een voorzet van Daan Rots. "Van Praag, neem je rotzooi mee," klonk het vanaf de tribunes. Dit leidde echter niet tot verbetering van het spel van Ajax. Het laatste kwartier van de eerste helft was slordig en Ajax mocht blij zijn dat ze de rust ingingen met slechts een kleine achterstand.

Een ander Ajax in de tweede helft

In de tweede helft liet Ajax een heel ander gezicht zien. Trainer John van 't Schip keerde terug naar het traditionele 4-3-3 systeem en Ajax begon aan te vallen, vooral via Kenneth Taylor.

Na een overtreding van oud-Ajacied Youri Regeer op Brobbey, kende scheidsrechter Serdar Gözübüyük aanvankelijk een strafschop toe. Maar na raadpleging van de VAR werd besloten dat de overtreding net buiten het strafschopgebied was begaan. Desondanks zorgde Taylor uit de vrije trap voor de gelijkmaker. Brobbey, die net genoeg hersteld was om te starten, werd vervolgens met applaus gewisseld.

Enkele minuten later kreeg Ajax opnieuw een strafschop, ditmaal na een overtreding van ex-Ajacied Anass Salah-Eddine op Devyne Rensch. Bergwijn benutte deze kans koelbloedig en zette Ajax op voorsprong.

Ajax wint Eredivisie-wedstrijd na achterstand

In een hectische slotfase hield Ajax stand. Voor het eerst sinds de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Heracles (4-1) op 12 augustus, wist Ajax een Eredivisie wedstrijd te winnen na een achterstand. Dit is zeker een opsteker voor de club, maar de problemen zijn nog niet voorbij.

Tags: Ajax , Eredivisie , FC Twente , Goals , Samenvattingen